Geschiedenis zomercarnaval Rotterdam: 1984


Hieronder een prachtig artikel over zomercarnaval, dat ik vanwege de mooie schrijfstijl heel erg de moeite vinden met jullie te delen!

(Bron: RTV Rijnmond, www.rijnmond.nl/nieuws/118038/1984-Rotterdam-maakt-kennis-met-Zomercarnaval

Het is 4 augustus 1984. Een exotisch uitgedoste menigte, begeleid door aanstekelijke muziek trekt dansend door het centrum van Rotterdam. De meer dan twee kilometer lange straatparade ontregelt het verkeer volledig. Het eerste Rotterdamse Zomercarnaval is een feit.

Het Zomercarnaval is een Antilliaans initiatief. In het Caraïbisch wordt het carnaval uitgebreid gevierd. Met de komst van Antillianen naar Nederland, krijgt het Zomercarnaval ook hier voet aan de grond. Het verhaal gaat dat Antilliaanse studenten in de jaren ’60 al eens een carnavalsfeest op de Coolsingel hebben gehouden, maar daarover is niets terug te vinden in de archieven. Wel is zeker dat er in 1976 een Antilliaans carnaval was in Ahoy.

Het Zomercarnaval zoals we dat nu kennen met een straatparade, is ontstaan in Utrecht. In 1982 en 1983 houden Antilliaanse carnavalsverenigingen uit Rotterdam, Utrecht en Amsterdam daar een grote optocht over het Jaarbeursplein. Het idee daarvoor komt van het Notting Hill Carnival dat sinds 1966 elk jaar in Londen is gehouden.

Na die twee keer zegt de Rotterdamse vereniging de samenwerking op. Ze willen in eigen stad een carnaval gaan houden. De organisatoren hopen dat het evenement de integratie en saamhorigheid in Rotterdam zal bevorderen. Op 4 augustus 1984 is het zover beleeft Rotterdam het eerste Zomercarnaval. Tienduizenden, misschien wel meer dan honderdduizend mensen staan langs de route van de kleurige stoet. Ze zijn enthousiast. De dag daarna staan de foto’s in bijna alle kranten, van De Telegraaf tot de communistische Waarheid. De kranten en de foto’s zijn te vinden bij het Stadsarchief Rotterdam.

Schaduw

Toch hangt er ook een schaduw over het evenement. De week ervoor, bij de verkiezing van de koningin van het carnaval, is er in een feesttent aan het Weena een schietpartij met dodelijke afloop. De verkiezing van de koningin is traditiegetrouw een belangrijk element van het carnaval. Verschillende carnavalsgroepen schuiven een kandidaat naar voren om deze prestigieuze titel in de wacht te slepen. De koningin van het Zomercarnaval is een jaar lang ambassadeur van het festival en vertegenwoordigt het Zomercarnaval tijdens verschillende gelegenheden in binnen-en buitenland. De eerste koningin van het Rotterdamse Zomercarnaval is Vivien Calmes.

De vreugde over het succes wordt ook bedorven doordat de organisatie na afloop met een flink tekort blijft zitten. Voor de gemeente is dat aanleiding om het jaar daarop geen vergunning te geven. In 1986 keert het Zomercarnaval terug, maar de toekomst blijft nog onzeker. Er is gedoe met de financiën en ook rommelt het in de organisatie.

In 1988 is er sprake van dat het Zomercarnaval uit Rotterdam vertrekt. Eén van de geestelijk vaders, Marlon Brown, onderhandelt met een aantal carnavalsverenigingen en de gemeente Den Haag over verplaatsing naar Scheveningen. Uiteindelijk loopt het met een sisser af. Het Zomercarnaval is alweer jaren vaste prik in de zomer in Rotterdam. Het evenement trekt al jaren honderdduizenden bezoekers.

Please follow and like us: