Discriminerende eisen voor Queen Zomercarnaval


Vroeger moest je zelfs lid zijn van een Zomercarnavalsvereniging om mee te dingen naar de titel Queen Zomercarnaval Rotterdam. Sinds dit jaar hoeft dat niet meer. Maar er zijn nog wel enkele hordes te nemen die discriminerend lijken.

Zo kan volgens de organisatie iedere vrouw dit jaar Queen Zomercarnaval, oftewel Prinses Carnaval, worden. Niets is echter wat het lijkt. De Queen mag niet getrouwd zijn, geen kinderen hebben, moet goed Nederlands spreken en in Nederland wonen. Dit lijken eisen a la PVV/SGP. Bovendien zijn er leeftijdscriteria van 18 jaar tot maximaal 35 jaar. De 36 jarige Amerikaanse, die er nog super mooi uit ziet, als expat in Nederland woont maar geen Nederlands spreekt, getrouwd is en een kind heeft mag dus niet meedoen. Deze eisen vind ik dan ook belachelijk. Nederlands spreken is naar mijn mening geen eis als je op een praalwagen staat te swingen. In Brazilië spreken ze toch ook geen Nederlands?

Toch vind de projectmanager van de Queen Election de eisen heel redelijk. “De tijden veranderen en dus verandert Zomercarnaval Rotterdam mee”, zegt Gré Ploeg, projectmanager van de Queen Election. “Er waren altijd jonge vrouwen die graag Queen wilden worden en de Straatparade aanvoeren maar geen kans hadden, omdat ze gekozen moesten worden door hun groep. Nu krijgen zij die kans wel.”

Ik denk dat er voor het Rotterdamse Zomercarnaval toch nog heel veel inclusiviteit te winnen valt. Jammer maar helaas.

Please follow and like us: