Wat is Valentijnsdag?

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Wisten jullie eigen dat Valentijnsdag op 15 februari zijn origine heeft maar op 14 februari wordt gevierd sinds het commerciële tijdperk? Het oude feest was een Romeins vruchtbaarheidsfeest, draaiend om de Romeinse God Lupercalia. Tegenwoordig is de commercie er flink op aangehaakt. Ik vind informatieve posts leuker, en originele ideeën zonder dat geld uit mensen hun zakken wordt geklopt.

 

In de Verenigde Staten is men, uit commercieel oogpunt, begonnen met het verleggen van de nadruk van anonieme liefde naar liefde. Valentijnsdag is in België en Nederland in korte tijd, sinds midden jaren 90, een groot commercieel succes geworden: cadeauwinkels, boekwinkels, lingeriewinkels en bloemenwinkels profiteren hiervan. Ook de Nederlandse posterijen deden hieraan mee, door een Valentijnspostzegel uit te geven. In 2007 deed 35 procent van de Nederlanders iets aan Valentijnsdag, in 2011 was dat gedaald tot 29 procent en in 2012 tot 24 procent (bron: Wikipedia.com).

 

Sinds de sociale media staat Valentijnsdag daarvan ook in teken. Facebook biedt tegenwoordig bijvoorbeeld aan een speciale Valentijnsdagswens te versturen. Iets wat ik liever niet gebruik: een eigen geschreven bericht doet het toch beter?