Wat is Chinees Nieuwjaar?

Het Chinese Nieuwjaar is de belangrijkste Chinese feestperiode die zich kenmerkt door maaltijden met de familie, de kleur rood, lampionnen en veel vuurwerk. De eerste dag valt ieder jaar op de tweede of derde nieuwe maan na de zonnewende, wat meestal eind januari of in februari is. Het feest duurt daarna nog 15 dagen, waarbij ook de laatste dag weer belangrijk is. In China zelf wordt het Chinese Nieuwjaar 春节 (chūnjíe) genoemd wat Lentefestival betekent (bron: https://bezoekchina.nl/de-chinese-cultuur/chinees-nieuwjaar/).

 

Tijdens het Chinees Nieuwjaar is het haast verplicht om op bezoek bij je ouders te gaan, althans voor Chinezen in China. Een nieuwe wet verplicht hun dat en omdat het buiten het Chinees Nieuwjaar haast onmogelijk is om vrij te krijgen is dat de aangewezen periode (http://www.volontegenerale.nl/artikelen/verplicht-op-bezoek-bij-je-ouders-in-china/). 

 

Tijdens het Chinees Nieuwjaar speelt vuurwerk ook een belangrijke rol. Chinezen schijnen daar soms roekeloos mee om te gaan, zoals het gooien van vuurwerk van het balkon. In Nederland wordt het Chinees Nieuwjaar vooral in de grote steden met een Chinese buurt (zoals Rotterdam en Den Haag) gevierd. Hier vinden dan ook optochten plaatsen.