Het is vandaag Valentijnsdag!


Het is vandaag de eerste echte feestdag van de maand februari, Valentijnsdag! 14 februari is traditioneel de dag van de liefde en alhoewel de Nederlanders broertje dood hebben aan commercie vieren ze het toch massaal.

,Valentijnsdag is bij uitstek een feestdag die past binnen de huidige coronamaatregelen. Het is een feest dat sowieso al vaak met zijn tweetjes gevierd wordt”, legt ze uit. ,,Mensen hebben zin om iets leuks te doen. De lockdown is gaande, het is een saaie periode. Iedereen is toe aan een verzetje. Valentijnsdag zal ondanks corona een commercieel succesnummer blijven.”, aldus Motivaction-onderzoeker Lisa Baart. De onderzoekster merkt op dat vanwege de corona maatregelen en de dichte restaurants Thuisbezorgd een hele goede dag gaat draaien.

Valentijnsdag is vooral populair bij millennials, weet Baart. ,,Dat komt mogelijk omdat deze groep is opgegroeid met Valentijnsdag. Deze generatie leerde het feest kennen via bijvoorbeeld Amerikaanse films en series. Daardoor is het voor hen vanzelfsprekender geworden om Valentijnsdag te vieren.”

Er is natuurlijk ook een grote groep Nederlanders die de feestdag te commercieel en onzin vindt. Neem de rozen die naar recordhoogte stijgen, soms wel honderden euro’s. In veel reacties op deze weblog merk ik ook dat ons publiek nog niet zo warm loopt voor Valentijnsdag. ,,Het heeft grotendeels te maken met de maatschappelijke verwachtingen. Onze Feestdagenmonitor laat zien dat ondanks dat mensen het onzin vinden, een aanzienlijk deel wel teleurgesteld is in zijn of haar partner als hij of zij geen aandacht besteedt aan Valentijnsdag. Er ontstaat een gevoel van verplichting, net als bij Moederdag en Vaderdag.”, aldus Baart. Dus als je partner of vriendin of vriend geen aandacht aan Valentijnsdag besteed raak je toch teleurgesteld.

Volgens onderzoeker Baart zullen de supermarkten, die als weinigen volledig open mogen blijven tijdens de lockdown, slim op Valentijnsdag gaan inspelen. Mensen halen er immers ook al hun dagelijkse boodschappen.

Please follow and like us: