Demonstratie tegen Sint Piter


Ik verwachtte het vorig jaar al. Als Sint Piter in het Friese Grouw morgen aankomt wachten extreemlinkse woedende demonstranten Swarte Pyt op.

Het AD meldt dat overleg tussen het Sint Pitercomité en de demonstranten van Kick Out Swarte Pyt is vastgelopen. Het gaat om dezelfde demonstranten die tegen de landelijke Sinterklaasintocht hebben gedemonstreerd. ij vinden ook Swarte Pyt een racistische karikatuur. Pyt is in Grouw volledig zwart geschminkt, heeft een pruik met zwarte krullen op, zijn lippen zijn rood gestift. ,,Waarom we naar Grouw komen? We willen het onderwerp het hele jaar op de agenda hebben, niet alleen in november”, zegt woordvoerder Dimitri Knobbe van KOSP.

De Burgemeester is het daarmee niet eens. Hij vindt dat er gewoon overleg plaats moet vinden. Bovendien is er een hechte dorpsgemeenschap met veel kinderen. Er is ook maar één Piet. Waarom moet er nu weer in vredesnaam gedemonstreerd worden, aldus de Burgemeester. ,De inzet was: geen demonstratie, maar wel een overleg de komende maanden tussen beide partijen over het uiterlijk van Swarte Pyt in 2020.” Demonstreren tijdens de intocht is namelijk nogal lastig, vindt Crone. ,,Het is een klein dorp en de rol van de kinderen tijdens de intocht is ook groot: er is maar één Piet.  De kinderen zouden er dus nogal snel last van hebben, terwijl het een kinderfeest is. Ik zou graag willen dat iedereen de loopgraven dichtgooit en samen gaat praten.”

(Bron: AD.nl).

Please follow and like us: