1 plaats in Nederland viert Sinterklaas pas in februari


Op 5 december wordt in heel Nederland Sinterklaas gevierd. Maar in het Friese Grouw doet men niet mee aan de decembertraditie. In plaats daarvan eert men de maand februari. “Sint Piter” komt immers de zaterdag voor zijn verjaardag op 21 februari!

Net zoals Sinterklaas komt Sint Piter ook met de stoomboot naar Spanje. Alleen komt hij niet in december maar dus in februari. Het lijkt een wijs besluit van een eigenwijze gemeente maar als je op Wikipedia kijkt blijkt het een jarenlange traditie. Overigens is er in Grouw net zoveel gedoe rondom Zwarte Piet als in de rest van het land, zie Youtube. Dat komt ook doordat in Grouw Zwarte Piet extra traditioneel wordt gevierd, namelijk Swarte Pyt. Dit klinkt nogal Afrikaans en roept gevoelens van racisme op.

Overigens weer wat onschuldiger: tijdens de festiviteiten is er ook een heuse ballonnenwedstrijd op het plein in Grouw. Wie de ballon heeft laten opgaan die het hoogste komt krijgt de hoofdprijs.

Omdat ik het feest Sint Piter een uniek feest vind zal de Februari weblog deze bij wijze van exclusiviteit ook gaan volgen.

Please follow and like us: