Elk jaar valt het Chinees nieuwjaar op andere datums, maar het gebeurt altijd op de nieuwemaan tussen 21 januari en 20 februari.
Waarom wisselt de datum van deze feestdag van jaar tot jaar? Hoewel in westerse landen de gregoriaanse zonnekalender wordt gebruikt om de traditionele feestdagen aan te geven, gebruiken de Chinezen hun eigen lunisolaire kalender, die soms een extra maand heeft.
Hoe werkt de Chinese maankalender?
Alhoewel de traditionele Chinese kalender vaak een maankalender wordt genoemd, is het in feite een combinatie van maan- en zonnekalenders. Dat betekent dat de kalender rekening houdt met zowel de baan van de maan rond de aarde als met de baan van de aarde rond de zon.
In de Chinese kalender wordt de synodische maand gebruikt. Dit is de tijd die de maan nodig heeft om in verhouding tot de zon één keer rond de aarde te draaien. De synodische maand duurt van de nieuwemaan tot de volgende nieuwemaan, wat gelijk is aan 29,53 dagen. Als je dit getal vermenigvuldigt met 12 maanden, krijg je 354 dagen per jaar, wat 11 dagen minder is dan de tijd die onze planeet nodig heeft om rond de zon te draaien.
De Chinezen wilden deze afwijking oplossen en hun kalender gelijk laten lopen met de beweging van de aarde rond de zon. Daarom wordt om de drie jaar een 13e maand toegevoegd aan de Chinese kalender. Deze ‘schrikkelmaand’ is de reden dat het Chinees nieuwjaar volgens de gregoriaanse kalender elk jaar op verschillende datums valt.
Hoelang duurt het Chinees nieuwjaar in 2025?
In 2025 zal het Chinese Nieuwjaar 16 dagen duren. Het begint op de avond van 28 januari (op Oudejaarsavond) en eindigt met het Lantaarnfestival op 12 februari, net voor de Volle Maan (bekend als de Sneeuwmaan in de westerse traditie). Hoewel het Chinese Nieuwjaar meer dan twee weken wordt gevierd, worden alleen de eerste acht dagen (van 28 januari tot 5 februari) als nationale feestdag beschouwd.