Varkenspest China neemt vlak voor Chinees Nieuwjaar af


China is naast de uitvinder van het coronavirus ook de verspreider van de Afrikaanse varkenspest. Er werden zoveel varkens ziek dat de veestapel flink is afgenomen. Maar de varkenspest is op zijn retour.

Dat zegt Ina Enting van het Netherlands Agro, Food & Technology Centre (NAFTC). Op dit moment is nog sprake van een volledig herstel maar zit de varkensproductie in China rond de 70 procent van wat het ooit was. “Volgens officiële cijfers van de Chinese overheid zit men nu op 80 procent. Wij denken wat lager, op ongeveer 70 procent, maar het tempo blijft indrukwekkend.”, aldus Enting.

China denkt dat het volgend jaar weer terug kan keren naar een normale varkensproductie. Varken wordt veel gegeten rond het Chinees Nieuwjaar, dus het is belangrijk dat er in China genoeg varkens zijn. De Chinezen zijn traditioneel maar toch proberen ze nu andere diersoorten of zelfs vis als consumptie te eten. Door de varkenspest moesten de Chinezen innovatief te werk gaan. “Dat heeft geleid tot verschuivingen in de consumptie. Men is bijvoorbeeld meer vis gaan eten. En ook bedrijven die vleesvervangers maken, zoals Beyond Meat, krijgen hier voet aan de grond. Varkensvlees zal dat verloren terrein niet helemaal kunnen heroveren.”, zegt Enting.

China importeert ook vlees, om zo tegemoet te komen aan de hoge vraag tijdens Chinees Nieuwjaar.

Please follow and like us: