Chinees Nieuwjaar 2024: het Jaar van de Draak!


In tegenstelling tot het vaste moment van nieuwjaar vieren in het westen, valt het Chinees Nieuwjaar elk jaar op een andere datum, bepaald door de maan-zonnekalender. Een opvallend verschil met westerse tradities is dat het Chinese Nieuwjaar niet slechts één avond vuurwerk omvat, maar een uitgebreide festiviteitenperiode van vijftien dagen. Hier volgt wat je moet weten over het Chinees Nieuwjaar in 2024.

Duur van het Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar strekt zich uit over vijftien dagen, waarin de bevolking afscheid neemt van het oude jaar en zich voorbereidt op het nieuwe. Deze voorbereiding omvat onder andere grondig schoonmaken, het dragen van nieuwe kleding en schoenen, en het bijleggen van eventuele geschillen. Zowel symbolische als letterlijke “rotzooi” wordt achtergelaten in het oude jaar. Op de eerste dag van het Chinees Nieuwjaar benadrukt men dit door alle ramen en deuren open te zetten.

Tijdens deze vijftien dagen draagt vrijwel iedereen rode kleding, omdat rood wordt beschouwd als een krachtige kleur die het kwaad zou verdrijven. De straten zijn versierd in dezelfde kleur, evenals de tafeldecoratie tijdens het feestelijke diner, waar families samenkomen om het nieuwe jaar te vieren.

Opvallende traditie

Een opmerkelijke traditie tijdens het Chinees Nieuwjaar vindt plaats op de zevende dag, bekend als Yan Yat. Op deze dag viert iedereen in China zijn of haar verjaardag. Alle jarigen eten een plakje rauwe vis en toosten op veel meer gezamenlijke verjaardagen.

Het Jaar van de Draak

Elk jaar is het Chinees Nieuwjaar verbonden met een specifiek dier in de Chinese dierenriem. In 2023 was het het Jaar van het Konijn, maar in 2024 staat het Jaar van de Draak centraal. Iedereen die in dit jaar wordt geboren, heeft automatisch de Draak als sterrenbeeld. Elk dier in de dierenriem keert terug om de twaalf jaar. Volgens de Chinese traditie brengt het Jaar van de Draak kracht, fortuin en geluk met zich mee. Voor degenen die deelnemen aan de traditionele rituelen en bereid zijn hard te werken, voorspelt de dierenriem een succesvol jaar. Dit maakt 2024 bij uitstek geschikt om belangrijke financiële en carrière stappen te zetten.

Datum van Chinees Nieuwjaar 2024

Hoewel de exacte datum van het Chinees Nieuwjaar elk jaar varieert, valt het altijd tussen begin januari en eind februari. In 2024 begint het Chinees Nieuwjaar op 10 januari, waarna vijftien dagen van festiviteiten van start gaan, met alle eerder genoemde tradities en gebruiken.

Please follow and like us: