Interne verdeeldheid carnavalsverenigingen Eindhoven in 2020


De Gemeente Eindhoven heeft de Februari weblog stukken gestuurd waaruit blijkt hoe de besluitvorming voor carnaval in coronatijd te werk gaat. Midden 2020 heerste er nog veel verdeeldheid binnen de verenigingen maar de Gemeente Eindhoven heeft dit toch weten recht te trekken.

Op grond van de Wet openbaarheid van bestuur moest de Februari weblog uiteindelijk vragen waarom er geen kleinschalige activiteiten zijn georganiseerd. De realiteit heeft deze vraag helaas ingehaald, immers er is nu de dreiging van de Britse mutant. In een persbericht zegt de Gemeente Eindhoven in samenspraak met het SFEC (Stichting Federatief Eindhovens Carnaval):

“De Stichting Federatie Eindhovens Carnaval (SFEC) heeft de afgelopen periode haar hoofd gebroken over de vraag hoe carnaval volgend jaar kan worden gevierd in relatie tot Covid-19. Waar eerder is getracht beslissingen zo lang mogelijk uit te stellen in de hoop dat carnaval 2021 toch een ‘gewone’ carnaval zou zijn, ziet de SFEC zich nu echter genoodzaakt om een spijtig besluit te nemen. Carnaval 2021 in Lampegat zal niet zo worden gevierd zoals we gewend zijn. Alle “grote” evenementen zullen niet worden georganiseerd zoals andere jaren. Concreet betekent dit dat de optocht op carnavalszaterdag niet plaats zal vinden. De plannen om op de Markt, het Wilhelminaplein en het Stadhuisplein tenten met een volwaardig programma te organiseren, zijn ook
van de baan. Het Federatiebal gaat niet door. Er zal ook geen nieuwe Stadsprins worden gepresenteerd. De SFEC betreurt dit besluit ten zeerste maar ziet geen andere mogelijkheid. Corona houdt ons allemaal in haar greep en in onzekerheid. Deze onzekerheid en de bescherming van de gezondheid van alle carnavalsvierders maken dit besluit noodzakelijk. Natuurlijk zal de SFEC er als de kippen bij zijn als de omstandigheden veranderen ten gunste van onze gezondheid en de mogelijkheden. Laten we met z’n allen hopen dat we carnaval 2021 in sterk afgeslankte vorm wellicht toch groots kunnen vieren. Blijf gezond en zorg goed voor elkaar. “

Hier wordt wel de wens uit gesproken om in een “afgeslankte vorm te vieren.” Echter is het de SFEC die bij mail van 9 oktober 2020 praktisch gezien alle evenementen uitsluit. Daarna is er bij de Gemeente Eindhoven niet meer specifiek beleid geweest op carnaval. Vanaf 13 oktober 2020 was er immers sprake van een gedeeltelijke lockdown die 9 oktober al aangekondigd was. Op 14 december 2020 is Nederland in lockdown gegaan en daar nog niet uitgekomen.

Please follow and like us: