Het is vandaag Aswoensdag!


Het is vandaag Aswoensdag, de woensdag na carnaval. Het carnaval kon amper gevierd worden vanwege de coronamaatregelen. Ook de Aswoensdag zal anders zijn.

Normaal wordt er door de voorganger een askruisje gegeven aan gelovigen maar nu zal er as uitgestrooid gaan worden. Zo hoeven er geen kruisjes te worden gegeven. Aswoensdag is voor katholieken een hele belangrijke dag: de vastentijd van 40 dagen begint dan ook.

“Dat kruisje is een belangrijk symbool”, zegt Anite Haverkamp van Museum Catharijneconvent tegen RTV Utrecht. “De palmtakjes van de paasviering van vorig jaar worden verbrand en met de as zet de voorganger een kruis op het voorhoofd van de gelovige. Het is echt een belangrijk ijkpunt.”

Door de coronamaatregelen kan het kruisje dit jaar niet worden gegeven. “Maar we laten ons niet uit het veld slaan”, zegt diaken Jouke Schat strijdbaar. “In plaats van een kruis te merken, strooien we losse as over het hoofd van de gelovige. Dat gebeurt al in Zuid-Europese landen en ook in Afrika.”

Uiteraard desinfecteert de voorganger na iedere beurt de handen: “Met net zo’n pompje als in de supermarkt.”

(Bron: NOS)

Please follow and like us: