Efteling verwijderd carnavalspoppen vanwege racisme


De Efteling heeft vanwege mogelijk toekomstige problemen besloten de Afrikaanse en Aziatische poppen in de attractie Carnaval Festival weg te halen. Volgens de Efteling kunnen deze poppen mogelijk racistisch overkomen.

Veel mensen is deze actie in het verkeerde keelgat geschoten. Op internet wordt door de meer rechtse aanhangers furieus gereageerd. Zoals gewoonlijk worden hier de argumenten van de Nederlandse cultuur en natiestaat van stal gehaald. Ook de maker van de carnavalspoppen in de attractie Carnaval Festival is woedend.

”Als ze inderdaad die poppetjes gaan aanpassen, dan zijn het geen buitenlandse poppetjes meer. Een Chinees ziet er nu eenmaal zo uit, en iemand uit bijvoorbeeld Egypte ziet er ook weer anders uit,” zegt Bert, de ontwerper van de attractie. ”De Nederlandse poppetje hebben ook klompen aan, maar niet elke Nederlander loopt toch op klompen? Het is belachelijk!” vindt Bert.

Het kan de Efteling niets schetsen: er komt een drie maanden durende verbouwing van maart tot mei aan. De attractie wordt vernieuwd, veranderingen komen en gaan immers.

Tegenover de weblog Loopings.nl vertelde de dochter van de ontwerper van het oorspronkelijke ontwerp dat hij niet kwaad is. Integendeel, Joop Geesink vindt het een goede zaak.”Het is een goede zaak om zo’n attractie 35 jaar later even onder de loep te houden en hier en daar wat aanpassingen te doen”, zegt ze. “Ik ga helemaal mee in de denkwijze van de Efteling. Ons wereldbeeld is de afgelopen 35 jaar veranderd, dus het is logisch dat Carnaval Festival meeverandert. En ik weet zeker dat mijn vader zich daar helemaal in zou kunnen vinden.”

Please follow and like us: