Vijftien feitjes over Braziliaans carnaval die niet iedereen weet!


En wat weet jij van het Braziliaans carnaval? Hieronder vijftien leuke feitjes die niet iedere Nederlander weet!

 1. Het Braziliaanse carnaval is een van ‘s werelds grootste en meest spectaculaire evenementen, met miljoenen mensen die de straten van steden zoals Rio de Janeiro en Salvador overspoelen.
 2. Het carnaval in Rio de Janeiro begon in de 19e eeuw en groeide uit tot een internationaal bekend festival vol prachtige parades en samba-optochten.
 3. Elk jaar wordt er een wedstrijd gehouden om de beste sambaschool van Rio de Janeiro aan te wijzen. Deze scholen bereiden maandenlang uitgebreide optredens voor om indruk te maken op de jury en het publiek.
 4. De kleurrijke kostuums en veren die tijdens carnaval worden gedragen, worden “fantasias” genoemd. Ze zijn vaak handgemaakt en elk kostuum is uniek.
 5. Sambamuziek, die onlosmakelijk verbonden is met Braziliaans carnaval, is ontstaan ​​uit een mix van Afrikaanse ritmes en Braziliaanse muziekstijlen.
 6. Een belangrijk onderdeel van het carnaval zijn de “blocos”, lokale straatfeesten waar mensen samenkomen om samen te dansen en te feesten.
 7. Sinds 1984 is er ook een officieel carnaval in São Paulo, dat uitgegroeid is tot een van de grootste carnavalsvieringen van het land naast die van Rio de Janeiro.
 8. Het carnaval van Salvador staat bekend om zijn trio elétrico, enorme vrachtwagens die dienen als mobiele podia waarop muzikanten optreden en mensen dansen terwijl ze door de stad rijden.
 9. Naast de grote steden vieren ook kleinere steden en dorpen in het hele land hun eigen unieke versies van carnaval, vaak met lokale tradities en festiviteiten.
 10. Een van de bekendste dansvormen tijdens het carnaval is de “samba no pé”, een individuele sambadans waarbij de danser ritmisch beweegt op de muziek.
 11. Het carnaval duurt officieel vier dagen, van zaterdag tot dinsdag voorafgaand aan de vastentijd. Deze periode staat bekend als “Carnaval Proper”.
 12. Naast de parade en straatfeesten zijn er ook elegante balzalen en luxe feesten waar de hogere klassen van de samenleving samenkomen om carnaval te vieren.
 13. De oorsprong van carnaval in Brazilië ligt in de Europese tradities, met name in Portugal, waar het ook een belangrijk feest is.
 14. De samba-optochten in Rio de Janeiro vinden plaats in het beroemde Sambadrome, een speciaal gebouwd stadion met tribunes aan beide zijden waar toeschouwers de parades kunnen bekijken.
 15. Carnaval is niet alleen een feest, maar heeft ook economische en culturele betekenis voor Brazilië. Het genereert inkomsten uit toerisme en stimuleert de lokale ambachtelijke en muziekindustrie.

Dit zijn slechts enkele fascinerende feiten over Braziliaans carnaval die de meeste mensen niet kennen. Het festival is een kleurrijk en levendig eerbetoon aan de Braziliaanse cultuur en verdient zeker een plek op de bucketlist van elke feestliefhebber!

Please follow and like us: